Op 1 januari 2024 is de jongerenwerkorganisatie Nummer13 gestopt met het jongerenwerk in Zeewolde. De verantwoordelijkheid voor het jongerenwerk – waaronder het belangrijke straathoekwerk – is overgenomen door Stichting Jeugd-Punt, een nieuwe partij die door de gemeente is gecontracteerd.

Actief Zeewolde heeft samen met het CDA herhaaldelijk haar zorgen over de uitvoering van het straathoekwerk kenbaar gemaakt bij de portefeuillehouder. Hoewel de betrokkenheid en goede bedoelingen van de wethouder nooit in twijfel zijn getrokken, bleven concrete acties van hem wel uit – een gemiste kans, naar de mening van Actief Zeewolde raadslid Henk Parisius.
Op initiatief van Actief Zeewolde vond kort na de start van Jeugd-Punt een kennismakingsafspraak plaats met de medewerkers. Het verbaast dan ook dat de portefeuillehouder later verklaarde: “Er was geen warm welkom in Zeewolde.” Stel u voor: als nieuwe aanbieder van jongeren- en straathoekwerk bent u binnen tien dagen al in gesprek met diverse lokale politici die unaniem het belang van deze diensten benadrukken. Een warm onthaal behoort daarbij vanzelfsprekend te zijn, benadrukt Parisius
Henk Parisius: Ondertussen neemt de groep jongeren die op straat aanwezig is toe, verspreid over meerdere plekken in het dorp. Veel inwoners ervaren hierdoor overlast en een gevoel van onveiligheid.
Een zorgwekkend signaal is dat de deur van The Basement – het jongerencentrum met het karakteristieke schuine dak dat in 2021 heropende – gesloten bleef. The Basement is bedoeld als ontmoetingsplek waar jongeren elkaar kunnen vinden, hulp kunnen zoeken of simpelweg even kunnen ontsnappen aan een moeilijke thuissituatie. Parisius: “Ondertussen neemt de groep jongeren die op straat aanwezig is toe, verspreid over meerdere plekken in het dorp. Veel inwoners ervaren hierdoor overlast en een gevoel van onveiligheid.”
De evaluatie van “1 jaar Jeugd-Punt” bevestigde de zorgen van Parisius. De uitvoering van het straathoekwerk sluit onvoldoende aan op de behoeften in Zeewolde. Zo zijn de straathoekwerkers niet herkenbaar op straat en onvoldoende benaderbaar voor de doelgroep. Bovendien sloten de openingstijden van The Basement niet aan op de wensen van de jongeren. Daarnaast is een proactievere benadering noodzakelijk, zodat zowel de jongeren als de inwoners van Zeewolde kunnen rekenen op een adequaat straathoekwerk.
Tijdens de oordeelsvormende avond, riep Parisius op tot een tijdelijke verschuiving van het zwaartepunt naar het straathoekwerk en tot een intensievere samenwerking tussen de ketenpartners, zoals politie, BOA’s, scholen, zorginstellingen en jongerenwerk.
“Op basis van eigen ervaringen hebben wij de portefeuillehouder geadviseerd om zelf eens het gesprek aan te gaan met de directie van Jeugd-Punt”, zegt Parisius, die ervan overtuigd is dat hiermee snel resultaten kunnen worden behaald, met name op het gebied van de inzet en zichtbaarheid van de straathoekwerkers.